10 Mayıs 2009 Pazar

Sivasspor Neden Sevilmez?

Yıllardır 3 büyük takım taraftarları, takımları kötü duruma geldiğinde hep Trabzon veya başka bir anadolu takımı gelsin şampiyon olsun isterler. Bu sene şampiyonluk potasının dışında kalan Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarlarının büyük bir çoğunluğu Sivasspor yerine Beşiktaş'ın şampiyon olmasını tercih ediyorlar. Peki yıllardır süre gelen ebedi dostluk yalanı gerçek mi oldu? Yoksa eski hocaları Mustafa Denizliyi mi seviyorlar? Belkide Beşiktaş taraftarının yaratıcılığı, hadi bir senede onlar sevinsine çevirmiştir olayı.

Ancak gerçek Beşiktaş'tan değil Sivasspor'dan geliyor. Belki 1-2 kişi için olabilir ama genelde bu isteğin sebebi, geçen seneden beri gelen ve gün geçtikçe artarak giden Sivasspor antipatikliğidir.

En baştan başlamak gerekirse Sivas zaten liberal çevrelerce üzerinden atamayacağı "Sivas Katliamı" lekesiyle sevilmeyen ve sevilmeyecek bir şehir olacaktır. Ancak futbol takımı geçen senenin başında ayrı tutulmuş ve 3 büyük takımın taraftarlarına sempatik gelmeye başlamıştı. Ne olduysa bundan sonra oldu. Sivasspor'un 3 büyüklere meydan okuyan sempatik anadolu takımından, nefret edilen başarısızlığı istenen anadolu takımına dönüşü şu sebeplerle gerçekleşti:
  • En büyük sebep olarak Teknik Direktör Bülent Uygun'u saymazsak olmaz. Kendisi geçen sene ilk çıkışını Hakan Şükür'e verdiği akıl almaz "O'nu eleştirenleri hiç cumaya giderken görmedim" desteğiyle yapmış ve çoğu kişinin aklında Sivasspor'u bitirmişti. Bu sene ise iyice kendini kaybedip uçuşa geçmiş ve mantıklı her izleyiciyi kendinden nefret ettirmiştir. Son incilerinden olan ve benim favorim olan; "İstanbul'da Laila var, Sivas'ta La İlahe İllallah" açıklaması ise, gerçekten nereden irdelersek irdeliyelim, her açıdan Türkiye futbol tarihinin karşılaştığı en aptal açıklama olma konusunda bir anda zirveyi ele geçirmiştir. Ayrıca Ankaraspor maçından sonra, hakemin puan kaybıyla alakası olmamasına rağmen, hakeme dakikalarca burnununun dibinden bağırışı hâla gözümün önünden gitmemekte. Bahanesi de belli, oruçluymuş pek muhterem Bülent Uygun.
  • Bir başka sebep olarak pis, karaktersiz futbolcuları sayabiliriz. Bu oyucularında birinci sırasında kaptan Mehmet Yıldız gelir. Aslında futbolunu çok beğenirim Mehmet Yıldız'ın ama işte bunu kaldırabilecek bir mental yapısı olmaması problemi ortaya çıkaran etken. Sivasspor'un her puan kaybettiği maç sonrasında Mehmet Yıldız'ın başını çektiği Sivasspor oyuncularının çıkardığı kavgaların haddi hesabı yok. En son İBB maçı sonrası kendisini tebrik etmeye gelen Marcin Kus'a saldırışı ardından hızını alamayıp ayıranlara saldırması Sivas maçlarını takip eden kimseyi şaşırtmadı. Kendisinin harici takımda Hayrettin Yerlikaya, Musa, Abdurrahman gibi oyuncular yer alıyorki zaten Bülent Uygun mentalitesinde bir hocanın takımının (Tolunay Kafkas'ın Kayserispor'unu da alabiliriz bu örneğe) efendi bir takımı olması zaten beklenemez.
  • Bu sebepleri sayarken Mecnun Odyakmaz'ı unutmak olmaz. Federasyon'un sempatisinin bariz olduğu ve haliyle hakemlerin aleyhine pek bir karar verdiği çok görülmeyen, lehine ise verilen kararların sayısı olmayan Sivasspor'un mağdur başkanı Mecnun Odyakmaz, gene Antalyaspor'un haksız 10 kişi bırakıldığı bir maçı 1-0'la kazandıktan sonra yaptığı "Bizi Şampiyon Yapmazlar" açıklamasıyla gönüllerde taht kurdu. Dünyanın en yalan kırmızı kartıyla 10 kişi kalan Antalya'yı 88'de gelen tesadüf golle yenmeleri sonrası, hakemlere ve Federasyon'a veryansın eden Mecnun Odyakmaz, bitime 7 hafta kala lider durumda olan Sivasspor takımının başarısına mani olunacağını açıklayarak, bahanesini hazırlamış oldu.
  • Son sebep olarak rahatlıkla oynanan futbolu yazabiliriz. Yıllar sonra anadoludan bir şampiyon daha çıkacağı zaman, kamuoyu takır takır top oynayan, hakeden, önünde durulamayan bir takımın olmasını, bunu hakeden bir oyun sergilemesini bekliyor. Tabi bunu beklerken Kimse bir Barcelona olmasını beklemiyor. İlk dönem ortaya koydukları futbol kabul edilebilirdi. Ancak ikinci dönemdeki şahsiyetsiz futbol ile birilerinin iteklemesiyle, tamamen şans eseri alınan galibiyetlerle, anadoludan çıkacak şampiyona kimse sevinmeyecektir.
Anadoludan elbette bir şampiyon çıkmalı, ancak bu şekilde değil...

0 yorum:

Yorum Gönder